HTML

Miénk

Radikál, szociál, globkrit, közösség, világpol, részvétel, környezetvédelem, öko, erdő, tudatosember.

Van a kicsu, aki vezette egy ideig a Szabad Föld Online zöldrovatát, most inkább leül a tűz köré és közösséget vállal. És ír arról, hogy mi hogy van, és hogy lehetne.

És van a gergo, aki a zöldhatáron és a civil pályán érzi jól magát.

Beszélgessünk.

Köszi

szajmonnak a header-képért, amit kicsit megbütyköltünk

Mi legyen a használt sütőolajjal?

2010.01.02. 13:45 :: _gergo

Az egyik tanárom mestélte egyszer, hogy a feleségével éveken át gyűjtötték a használt sütőolajat. Amikor összegyűlt néhány kannányi, akkor a fickó bevágta a kocsiba, és a benzinkúton leadta semlegesítésre. Ahogy kellett.

Aztán egy időben nem hordták el a benzinkútra az olajat, az pedig csak gyűlt és gyűlt a pincéjükben. Egy nap a férj bepakolta a kannákat a kocsiba, és elment velük a benzinkútra, ahol.

Ahol a kutas közölte, hogy vigye az olaját, ahová akarja, mostantól a benzinkút nem foglalkozik ilyesmivel. Hogy miért nem? Mert a sütőolaj már nem számít veszélyes hulladéknak. Hát akkor mit csináljon ennyi használt sütőolajjal? Mit bánom én, öntse a vécébe vagy a szántóföldre. Emberünk, tekintve hogy éveken át gondosan gyűtögette az olajat, értetlenül állt, hogy tudniillik ő most hogyan is önthetné azt akárhová, amit eddig olyan rendesen adott át semlegesítésre a benzinkúton. Ez már csak azért is érdekes, mert nem találtam a neten semmit, ami igazolná, hogy már szabadon öntözhetjük a földeket a veszélyes trutymóval.

Aztán múltkor kapcsolgattam a tévét, és talán épp a Dunán volt egy műsor Budapest szennyvíztisztítójáról. Ott mutatták, ahogy valahol a második fázis környékén kiválasztják a vízből a benne úszó zsírt és olajat. A riporter persze rá is kérdezett, hogy mégis mitől kerül bele ilyen sok ezekből az anyagokból, amire a válasz: a háztartásokból, a lefolyóinkból. Talán senkinek sem kell sokat ecsetelni, hogy a Budapesti szennyvíz hány százaléka ömlik tisztítatlanul a Dunába (és akkor még csak Budapestről beszéltünk...), és hogy hogyan is viselkednek a szabadban ezek az olajok, zsírok (pl. talaj levegőzésének megszűntetése, vízfelület oxigéncseréjének ellehetetlenítése, stb.). A riportban elhangzott az is, hogy ezek az anyagok sajnos folyamatosan rakódnak le a csatornarendszer falára, pontosan ugyanúgy, ahogy a lefolyóban megdermedve dugulást okoznak otthonainkban is. Otthon, kicsiben viszonylag jól orvosolhatjuk ezt a problémát azzal, hogy mindenféle olajat és zsírt csak forró víz és valamilyen emulgeáló oldat (pl. zsíroldó mosogatószer...) kíséretében küldünk a lefolyóba. Ám a célunk olyan életrend kialakítása, ahol a lehető legtermészetesebb anyagokat használjuk  a háztartásban, amelyek nem terhelik a környezetet.

Hogy lakóhelyünkön pontosan milyen lehetőségek vannak a használt sütőolaj és zsír ártalmatlanítására, azt akkor tudjuk meg, ha az illetékes önkormányzathoz fordulunk. Sok helyen ugyanis időről-időre rendszeresen gondoskodnak ezen anyagok elszállításáról, ártalmatlanításáról. Ehhez azonban tudatosabbá kell válnunk, és aktívan tájékozódnunk kell.Egy 2003-as Magyar Narancs cikket idéz a blogger: "a lakossági begyűjtés tárgyi, személyi és anyagi feltételeinek biztosítása az önkormányzatok feladata".

A fővárosban a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. ingyenesen biztosít hordót a gyűjtéshez, és ingyenesen el is szállítja azt - legalábbisegy 2007-es origo cikk szerint. Tárolt google változatban még elérhető az írás.  Meg persze találunk olyan cégeket is a neten, akik akár ipari mennyiség elszállítását is vállalják, természetesen pénzért. (Egyébként átlagosan 15 lakásban fél évente 60 liter ilyen anyag gyűlik össze.) Társasházak, panelházak, összetartó lakótelepek megszervezhetik maguknak a gyűjtést, úgy tűnik, bőven van megoldás. A Totalcar még annak is utána járt, hogy Magyarországon bűncselekménynek számít sütőolajat tölteni a dízelüzemű autónkba.

Szerencsénkre a HuMusz (azaz a Hulladék Munkaszövetség című civil szervezet) már összeállított egy rövid kis howto-t, ami alapján mi, egyszerű emberek is gondoskodhatunk a használt sütőolajok és zsiradékok semlegesítéséről.A  biztonság kedvéért alant újraközöljük az ő tippeiket. Íme:

A használt sütőolaj, sütőzsiradék veszélyes hulladéknak minősül, ezért a lefolyóba öntés helyett válasszunk az alábbi lehetőségek közül:

  • Biofilter Kft. honlapján megtalálhatóak a nagy- és kiskereskedelmi, valamint a lakossági begyűjtőpontok címei. A szolgáltatás megrendelhető: 06-40-442-999
  • A Mikuka használt étolaj gyűjtő rendszer tesztelése 2009 szeptember végén indul budapesti társasházakban és élelmiszerboltokban. A begyűjtött használt étolajat biodízel előállítással kívánják hasznosítani.
  • Háztartásokban keletkező használt sütőolaj leadható a fővárosi hulladékudvarokban vagy lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciónapokon (ezeket általában önkormányzatok, környezetvédő szervezetek rendezik)
  • megbeszélhetjük egy főzőkonyhával rendelkező óvodával, iskolával, étteremmel, hogy vegyék át tőlünk a használt sütőzsiradékot
  • MOL benzinkutaknál található veszélyes hulladék gyűjtő konténerekbe is elhelyezhető

- Mit hol adhatok le? (Humusz)

Láthatjuk, hogy az utóbbi években megjelent egy-két megoldás arra, miként válhatunk meg a használt sütőolajtól. A kérdésünk azért mégiscsak kérdés maradt: egyedül, vagy párban élve nem keletkezik túl sok ezekből az anyagokból, és az egyébként tömegközlekedéssel, gyalog vagy kerékpárral járó embernek van jobb dolga, mint a távoli MOL-kútra járkálni az olajoshordóval. Vezessünk be a 3-4 szelektív gyűjtőláda mellé egy olajgyűjtő kannát, hordót is? Nem eszünk sok húst, a használt sütőolajjal mégis számolnunk kell. Vajon létezik elegáns és környezettudatos megoldás?

15 komment

Címkék: konyha veszélyes olaj zsír hulladék

A bejegyzés trackback címe:

https://foldoninnen.blog.hu/api/trackback/id/tr511639262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kino 2010.01.02. 15:50:25

leszűrve, gázolajjal 1:1 elkeverve, mehet is az autóba :)

viteez 2010.01.02. 16:31:46

szombathelyen helyi lakos ha jól tudom évente két alkalommam adhat le veszélyes hulladékot a szova zrt. szeméttelepén (fáradtolaj, akkumulátor, sütőolaj)

viteez 2010.01.02. 16:34:05

@kino: jövedékiadócsaló! :)

kicsu · http://gergomegkicsu.blogspot.hu/ 2010.01.02. 16:43:18

@viteez: a gond az, hogy hogy győzzük meg az átlagembert, hogy fél évig gyűjtögesse ötliteres befőttesüvegben a fáradt olajat a mosogató alatt, és aztán még a saját költségén vigye is el a szeméttelepre :( másrészről persze jó, hogy legalább ezt a lehetőséget biztosítják az önkormányzatok, kérdés, hogy mennyien élnek vele.

viteez 2010.01.03. 21:14:51

@kicsu: nem tudom az mennyire lehetne megoldás, mint ami a mosógépeknél/ televízióknál van: aki árusít étolajat, annak legyen kötelező visszavennie a használt sütőolajat. bár ez még mindig nem nevel, csak lehetőség a leadásra. nevelni a "nép"-et úgyis csak pénzzel (vagy adóval) lehet. betétdíjas lenne az étolaj vagy aki a veszélyes hulladékát a gyűjtőhelyen adja le, az kapna egy igazolást erről, és ezzel az igazolással kaphatna kedvezményt a kommunális adóból.

biciiiii 2010.01.05. 08:28:31

Helló,

nem tudtok egy olyan webhelyet valahol, ahol pontokba szedve, viszonylag tőmondatokban leírják az átlagembernek, hogy mit tehet a környezetért? Olyasmire gondolok, hogy vigyél magaddal kosarat bevásárolni, ne előrecsomagolt élelmiszert vegyél, takarékos égőt vegyél, kapcsold ki az elektronikai cuccokat még standby üzemmódból is, stbstb. Olyan jó lenne valahol ilyent találni, talán könnyebb lenne terjeszteni az igét.

Köszi

_gergo 2010.01.05. 08:30:31

@eszterII: Van egy ezzel foglalkozó füzetkém, amint lesz rá időm, megy a röntgenbe.

kicsu · http://gergomegkicsu.blogspot.hu/ 2010.01.05. 08:49:00

@eszterII: rengeteg ilyen lista van a neten, persze egyik sem teljes, de linkelek neked párat a Szabad Földről:
www.szabadfold.hu/cikk?16317
www.szabadfold.hu/csaladotthon/eletstilus/gazdalkodjunk_okosan_a_vizzel
www.szabadfold.hu/cikk?16484

ugyanakkor azt nem győzöm elégszer hangoztatni, hogy ilyen listákkal nem fogjuk megmenteni a földet. akihez eljut, általában elolvassa, kiválasztja belőle a két legkönnyebb pontot, és ezzel megnyugtatta a lelkiismeretét. eközben készültek számítások arról, hogy ha például az USA minden lakosa mindent megtenne, ami az ilyen tippekben szerepel, akkor sem lennénk még sehol, mert a világipar, az építkezések, az élelmiszertermelés stb. továbbra is szennyező marad - egyszerűen így van felépítve a rendszer. ez nem azt jelenti, hogy nem is kell tennünk semmit, mert mi is felelősek vagyunk, a széndioxid-kibocsátásnak például nagyjából a 40 százalékáért. visszatérve a tippekhez: szerintem józan ésszel is összeszedhetők "menüpontok" - mint például azok, amiket te is írtál, de ha van egy értékrendszered, ahhoz már hozzá tudod igazítani a napi ténykedésedet. tudjuk, hogy ez nem könnyű, de ha követed ezt a blogot, látni fogod, hogy mi is ilyesmivel próbálkozunk, és talán találsz majd valami kapaszkodót.

köszönjük az érdeklődést! :)

dea092 2010.02.14. 15:54:26

Sziasztok!Én meg nem győzők használt étolajat keresni.Ha tudna nekem ebben valaki segíteni,megköszönném!(én fűtök vele)Üdv.

kicsu · http://gergomegkicsu.blogspot.hu/ 2010.02.15. 12:50:58

@dea092: szia, nem tudom, mi lehet a megoldás, talán a legjobb, ha írsz az ismerőseidnek, megkérdezed a szomszédaidat, esetleg a környéken lévő éttermeket, biztos sokan örülnek neki, ha megszabadulnak a felesleges használt olajtól. hirdetőújságokban is láttam már, hogy fűtési célra keresnek étolajat. ugyanakkor érdekelne, hogy miért étolajjal fűtesz - gondolom, nagyrészt anyagi megfontolások vannak a háttérben, de azt nem árt tudnod, hogy viszonylag sok káros anyag keletkezik az étolaj elégetésekor, és a kéményednek sem tesz túl jót a dolog.

army74 2010.04.05. 00:16:58

Én Csongrád megyében jelenleg Hmvhely és Szegeden kezdtem el a használt étolaj gyüjtését. 11 liter használt étolajért kap az átadó 1 liter újat és még a lakásából se kell kimozdulnia, mert házhoz megyek.
Várom a jelenkezőket.

army74 2010.04.05. 00:20:23

@kicsu: biodízel motorban elégetve egyszerre termel áramot és melegvizet. Ha jár a motor van áram és közben még melegvíz is. Fűt is meg világít is az étolajjal. Károsanyag meg csak annyi kerül a levegőbe, amennyit a napraforgó növekedése során felhasznált a környezetéből. Ezért megújuló energia. Vagy nem?

chriske8 2013.02.07. 18:41:20

én 50 60 forintért szivesen venném a használt étolajat pest megyében de nagyobb tételben bárhonnan telszámom 06309124654

Gastroil 2013.07.04. 21:54:49

Használt étolaj és sütőzsír begyűjtés! Igyen elszállítjuk Facebook.com/gastroil

cukkmukk 2013.08.14. 12:35:09

A MOL kutakon is leadhatjátok a használt étolajat és még nyerhettek is vele: redir.ec/etolajgyujtes
süti beállítások módosítása