HTML

Miénk

Radikál, szociál, globkrit, közösség, világpol, részvétel, környezetvédelem, öko, erdő, tudatosember.

Van a kicsu, aki vezette egy ideig a Szabad Föld Online zöldrovatát, most inkább leül a tűz köré és közösséget vállal. És ír arról, hogy mi hogy van, és hogy lehetne.

És van a gergo, aki a zöldhatáron és a civil pályán érzi jól magát.

Beszélgessünk.

Köszi

szajmonnak a header-képért, amit kicsit megbütyköltünk

Sütés, főzés, energiahatékonyság

2010.01.10. 17:57 :: _gergo

Ha valaki eldönti, hogy értelmes életet akar élni, akkor először általában az "összehúzódás"-párti ún. környezetvédőkkel szokott találkozni. Ők azok, akik azt mondják, hogy használj kevesebb áramot, autó helyett menj gyalog, ne egyél húst, és így tovább. Elöljáróban annyit, hogy mi is szép számmal fogunk posztolni "összehúzódós" tippeket, ám úgy gondoljuk, hogy az aktív cselekvést és a produktivitást nem váltja ki az, ha összehúzzuk magunkat. (Én például jobban örülök annak, ha valaki a hagyományos módszerekkel nyulat és szárnyast tart vidéki birtokán, mintha a természet védelmére hivatkozva nem fogyaszt húst.) 

A BORS alapítvány és az E-misszió Egyesület Energiahatékonysági tanácsok a mindennapokra című füzetkéjét valamilyen zöld kiállításon szedtem fel. 55 oldalon veszik számba, körülbelül milyen lehetőségeink vannak arra otthonunkban, hogy - a jelenlegi gondolkodás szerint - értelmesen és hatékonyan használjunk energiát. Most szépen bepötyögöm, milyen tippekeket adnak a sütés-főzés témában. 

 

Tudta ön? 

A fedő nélküli főzés 3-4-szer annyi energiát igényel másfél liter víz felmelegítésénél, mint a fedő használatával való főzés. 

 

 

Hogyan csökkenthetjük főzéssel kapcsolatos energiaköltségeinket 

• Ne főzzük agyon az ételeket! A nyersen vagy pároltan fogyasztott étel nem csak „energiatakarékosabb”, de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs a főzés során sokat veszíthet ízéből, vitamintartalmából.

• Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amelyik illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez! (Ha pl. a főzőlap átmérője 18 cm, az edényé pedig csak 15 cm, akár 30%-kal is nőhet az energiafogyasztás.)

• Használjunk jó hővezetésű anyagokból készült edényeket (például acél, zománcozott öntöttvas)! Az üveg- és kerámiaedények inkább a mikrohullámú sütőbe valók.

• Ha már felforrt az étel, tegyük kis lángra! Kis lángon is pontosan annyi idő alatt fog megfőni, mint nagy lángon.

• A zöldségeket, burgonyát ne főzzük bő lében! Így ugyanis nem csak feleslegesen forralunk esetleg több liter vizet, de kilúgozzuk az ételből az értékes tápanyagokat.

• A hosszabb sütési idejű ételeknél (pl. csülöknél) sütés előtt puhítsuk meg a nyersanyagot kuktában!

• Használjuk ki a sütő tartalékhőjét! Az étel elkészülte előtt 5-10 perccel lezárhatjuk a sütőt, a többit bízzuk a sütő tartalékhőjére.

• A mikrohullámú sütő egy adag étel elkészítéséhez, illetve melegítéshez a leggazdaságosabb. Nagyobb mennyiség elkészítéséhez energiatakarékosabb a hagyományos tűzhely. (Az eredeti füzetben azt tanácsolják, hogy ne is használjunk mikrót annak káros, az étel szerkezetét roncsoló hatása miatt - gergo)

 

Utólag csak annyit tennék hozzá, hogy mindenkit bíztatok a főzésre, a közös étkezésre. És ha forr a víz, nyugodtan csavarjátok lejjebb a gázt. Tudjátok, 100°C-nál úgysem lesz forróbb. :)

 

1 komment

Címkék: tipp konyha főzés sütés energiahatékonyság

A bejegyzés trackback címe:

https://foldoninnen.blog.hu/api/trackback/id/tr41661711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimke · http://mimozanevel.wordpress.com 2010.02.10. 11:56:45

Mondjuk ha már vízforralás, akkor a vízforralóval energiatakarékosabb felforralni a vizet, mint (főleg az elektromos) főzőlapon...
süti beállítások módosítása