HTML

Miénk

Radikál, szociál, globkrit, közösség, világpol, részvétel, környezetvédelem, öko, erdő, tudatosember.

Van a kicsu, aki vezette egy ideig a Szabad Föld Online zöldrovatát, most inkább leül a tűz köré és közösséget vállal. És ír arról, hogy mi hogy van, és hogy lehetne.

És van a gergo, aki a zöldhatáron és a civil pályán érzi jól magát.

Beszélgessünk.

Köszi

szajmonnak a header-képért, amit kicsit megbütyköltünk

Mit eszik a klímavegan?

2010.01.05. 12:40 :: kicsu



"Ne egyél állati eredetűt légyszi, az állatok finganak." Persze, figyelemfelkeltő szöveg, nem véletlen, hogy ez a klímaveganok leggyakoribb (és leggyakrabban kiröhögött) érve. Ennél valamivel komolyabb azért a helyzet, röviden és tömören: az állati táplálék előállításához és feldolgozásához sokkal több vízre, termőföldre és energiára van szükség, mint a növényi táplálék előállításához és feldolgozásához. A legdurvábbak a marhák és birkák, utánuk jön a vaj és a sajt, aztán a disznó és a csirke, vagy legalábbis nagyjából ilyen sorrendben, ez forrásfüggő. Csak hogy értsük: egy kilónyi marhahúshoz nyolc kilónyi gabona kell. Még akkor is, ha a takarmánygabona igénytelenebb, mint az étkezési gabona, körülbelül egyszerűsíthetünk arra, hogy ezt a nyolc kiló gabonát meg is ehetnénk ahelyett, hogy megetetünk vele egy állatot, ami egyébként vizet is fogyaszt, meg energiát is igényel a tartása, a leölése, feldolgozása, szállítása.

Szóval ezért vannak a klímaveganok, akik azért kampányolnak, hogy ne együnk állati eredetű ételeket. A kevésbé radikálisak meg azért, hogy legalább a hét valahány napján ne együnk. ("Ha feleannyi húst eszünk, az olyan, mintha minden második ember vegetáriánus lenne közülünk" - idézi egy konferencián Graham Hill, a TreeHugger alapítója. Nézzétek meg, nagyon jó kis előadás.) Mérsékeltebb fajtájuk a klímavega, aki csak húst nem eszik - egy ilyen típusú barátom szerint ha a tejért-tojásért tartjuk az állatot, az hosszútávú felhasználás, jóval kevesebb káros hatás. Ő egyébként húst is szokott enni, olyankor, ha azt egyébként kidobnák (tehát ha valahol nem lehet vega menüt választani vagy a vacsoratársa meghagyja a húst satöbbi), ezért a hozzáállásért innen is gratulálok, szerintem is valahogy így kellene.

Az apropó, hogy a január eleji fogadalmak közt én is elgondolkodtam azon, hogy legalább minden hét pár napra húsmentesre váltsak, és kicsit körülnéztem a boltok polcain. Rá kellett jönnöm, hogy ebben az országban egyáltalán nincs könnyű dolga annak, aki - bármilyen okból - vegannak áll. A mi főzési kultúránkban nagyjából a "valamilyen zöldséges tészta" kínál állandó alternatívát. A szójatej/rizstej és az egyéb tejtermékeket kiváltó finom vegan változatok egy átlag egyetemista számára gyakorlatilag megfizethetetlenek. A megoldást, gondolom, az jelentheti, ha az étrenddel együtt a főzési szokásainkon is változtatunk. Amikor néhány hónapja Kanadában jártam, két napig couchsurföltem egy vegan srácnál. Most eszembe jutott, hogy nyilván nem véletlen, hogy főleg indiai és kínai konyhán él, hiszen a keleti kultúrák többségében alig fogyasztanak tejtermékeket. Nálunk azért az indiai és kínai hozzávalókat sem adják éppen olcsón...

Hát itt akadtam el: Magyarországon megfizethetetlen a klímavédő táplálkozás? Ha van (időszakos) vegan a kedves olvasók közt, reménykedve várjuk kommentben a tippeket. Ha lesz több is, nekiállunk főzőcskézni és képes beszámolót is kaptok arról, hogy végülis mit is eszik a klímavegan.

4 komment

Címkék: konyha vega vegan

A bejegyzés trackback címe:

https://foldoninnen.blog.hu/api/trackback/id/tr181648395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viteez 2010.01.05. 18:56:07

a probléma szerintem nem a húsevéssel van, hanem a túltermeléssel - szerintem. szerintem hülyeség, hogy az ember ne egyen húst. én nem válogatok és nem vagyok semmilyen vega, de így sem kerül hús minden nap az asztalra...

viteez 2010.01.05. 18:57:35

...és gondolom egy klímavegan déligyümölcsöt sem eszik magyaroszágon...

Kalor 2010.01.06. 10:02:44

megfizethetetlen lenne a vegan taplalkozas? leginkabb allati nehez... foleg, ha nem budapestrol beszelunk. mert azert ha valaki vegan, oda kell figyelni nem csak arra, hogy nehogy allati dolgokat egyen, de arra is, hogy emellett valtozatosan es kielegitoen taplalkozzon, ne legyen egyoldalu a menu, tehat a mindennapos brokkolis durumteszta bar vegan, korantsem eppen egeszseges menu. na es itt jon a gond, mert egy kisebb varosban gyakorlatilag lehetetlen beszerezni a valtozatos vegan alapanyagokat. netrol rendelve meg draga lesz, es gyanitom, hogy nem is eppen kornyezettudatos.
amugy nemreg olvastam egy erdekes dolgot, de mar sajnos nem tudom a forrasat. miszerint az, hog ymilyen messzirol erkezik a termek, megteveszto lehet. ha holland rozsat veszunk inkabb, mert a masik mellette kenyai, akkor pl maris nem kornyezettudatosan dontottunk, mert igaz ugyan, hogy hollandia kozelebb van, de kenyaban annyira mas a termesztes, hogy meg igy is kisebb annak a szal rozsanak a labnyoma. (talan Goleman: zold ut a jovobe c konyveben olvastam ezt a peldat, de nem biztos.)szoval eleg nehez itt okosnak lenni. lehet, hogy egy klimavegan tud valasztani a sapnyol narancs es az osztrak krumpli kozul, hat en nem tudnek...

kicsu · http://gergomegkicsu.blogspot.hu/ 2010.01.06. 10:25:27

vannak már olyan kezdeményezések, hogy minden termékre rá kellene írni az ökolábnyomát, bár sanszos, hogy egy darabig ebből még nem lesz semmi.
én egyébként nem a vegan étrendet tartom optimális megoldásnak, hanem azt, ha minél több ételből helyit veszünk - azt például nem tudom elképzelni, hogy a déligyümölcsöt ne tudnánk kiváltani valami mással. ezt meg lehet fejelni azzal, hogy lehetőleg termelői legyen, aminek a termelése meg sok energiát igényel, abból ehetünk (esetleg sokkal) kevesebbet.
süti beállítások módosítása